CASA L

 

The drawing of the house’s ‘L’ shape has in a natural way generated  the definition of a green outdoor space.

The need to identify and protect the outdoor space has been a natural step of the project.

The inclined wall, a continuation of the roof plane, creates a real green courtyard, partly spied from the outside as the height of the wall slopes downwards.

 

This is how our small fort has arisen, a house located in a natural flat countryside. The interior and exterior spaces are developed according to a pure geometry of a square-meshed grid which is controlling the borders and the dimensions.

  

The two wings of the ‘L’ plan identify the two distinct living areas, the private space and the shared one, separated by the green entrance patio with an open roof.

 

The path which is generated walking into the house is working on an axis going from the entrance, continuing outside along the glass wall, until it meets the inclined border wall.

Ensuring a visual continuity with the open-air space of the courtyard the path of the living area continues from the kitchen’s outdoor portico until it meets the private path of the bedrooms. Being able to continuously look outside defines both path’s prevailing architectural characteristic.

  

The movement within a space creates paths, distances and relations.

The project of the house is based on this concept and is in fact a sinuous and continuous line of the path becoming the vital skeleton. An idea of walkways that relates with the outside in different ways, and in some points, as a surprise, becomes a tiny addition from where you can fully enjoy the nature.

  

The system of the main paths and their axes generates tangent trajectories to the living spaces of the house searching for continuity and circularity, never interruption, also in the geometry of a controlled space.

back to casa L